صنایع غذائی آریانا  ، مقدم بازدیدکنندگان عزیز را گرامی می دارد.

تولید کنسانتره / پوره میوه / مکملهای غذائی

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

  

  هدف از اجرای طرح

هدف از اجرای طرح، احداث مجتمع پایانه ای کشت ، پالایش ، فرآوری ،  بسته بندی و صادارت  انواع محصولات شامل واحدهای تولید  کنسانتره ، پوره میوه ، چیپس میوه ، پودر میوه ، سبزیجات معطر خشک ، صیفی جات خشک ، انواع مکمل های غذائی کودکان ، انواع چاشنی و سوپ های آماده %100 طبیعی و ارگانیک(بدون مواد نگهدارنده و افزودنیهای صنعتی) ، انواع کمپوت، مربا، مارمالاد و سورتینگ و بسته بندی  انواع میوه  با استفاده از جدیدترین تکنولوژیهای فرآوری و بسته بندی (مختص صادرات) در استان اردبیل است. طرح از ابتدای سال 1400 با 80 نفر پرسنل با 70 درصد ظرفیت عملی و با یک شیفت 8 ساعته در روز و 300 روز کاری در سال آغاز به بهره برداری خواهد کرد و در سال 1402 به 100 درصد ظرفیت عملی خواهد رسید.

 ویژگی ها و مزایای طرح

صنایع تبدیلی کشاورزی به صنایعی اطلاق میشود که با کمک آن میتوان بخشی از محصولات زراعی و باغی را با کاربرد روشهای فیزیکی و شیمیایی تغییر وضع داده و بدین وسیله ماندگاری این محصولات را بیشتر و مصرف و عرضه آن را ،مناسبتر نمود و در مجموع از طریق این نوع صنایع ارزش اقتصادی محصولات را بالا برد. به عبارت دیگر صنایعی که فرآورده های کشاورزی و دامی را تبدیل به مواد و کالای نیمه ساخته و یا آماده مصرف میسازد را صنایع تبدیلی مینامند .

صنایع تبدیلی- تکمیلی یکی از شاخه های مهم رشته کشاورزی به شمار می آید. علیرغم نیاز کشور به واردات محصولات کشاورزی، محدودیت دوره برداشت محصولات کشاورزی و فقدان امکانات کافی در جهت حمل و نقل سریع و صحیح این محصولات به بازارهای مصرف، موجب از بین رفتن سرمایه های کشاورزان داخلی و افزایش نرخ واردات فرآورده های کشاورزی به کشور میگردد. از دیگر سو نیاز به محصولات کشاورزی در تمام فصول، اهمیت یافتن روشی برای حفظ و نگهداری بلند مدت این محصولات را دو چندان مینماید. صنایع غذایی با ایجاد تغییراتی برروی ماده خام میتوانند پاسخگوی هر دوی این مشکلات باشند.

هدف عمده صنایع غذایی بر دو نکته فوق استوار است، یعنی فرآوری مواد غذایی به گونه ای که بتواند با دارا بودن ماندگاری زیاد، مانع از فساد این مواد شده و امکان استفاده از آن را در تمام طول سال فراهم آورد.این فرآوری به فراخور ماده غذایی مورد نظر میتواند تهیه کمپوت، کنسرو، کنسانتره، مربا، ترشی، شور و... باشد .امید است این طرح با ایجاد مجتمع صنایع غذایی و تولید کنسانتره ، پوره میوه ، چیپس میوه ، پودر میوه ، سبزیجات معطر خشک ، صیفی جات خشک ، انواع مکملهای غذائی کودکان ، انواع کمپوت، مربا، مارمالاد و سورتینگ و بسته بندی  انواع میوه ، گامی در جهت پیشبرد صنایع غذایی کشور و زمینه برای اشتغال نیروی ماهر و نیمه ماهر در رفع معضل بیکاری برداشته شود .

 معرفی کاربردهای محصول

کنسانتره میوه در تولید آبمیوه، پاستیل های میوه ای، بستنی میوه ای و شیرینی مغزدار و پوره میوه در تهیه  انواع مکملهای غذای کودک و به صورت مستقیم کاربرد دارد. میوه جات خشک شده به شکل اسلایس، خلال، حبه یا دانه کامل خشک، در دسته خشکبار و آجیل قرا گرفته و به عنوان تنقلات مصرف میشود .سبزیجات خشک همانند سبزیجات تازه در تولید انواع چاشنی و سوپ های آماده %100 طبیعی و ارگانیک (بدون مواد نگهدارنده و افزودنیهای صنعتی) که مصارف غذایی داشته و برای اولین بار به دلیل ارگانیک بودن یک غذای کامل مغذی به حساب می آیند. مربا و کمپوت به عنوان نوعی روش نگهداری طولانی مدت میوه مرسوم بوده است و اکثر مردم  این محصولات را میل مینمایند.

 سورتینگ و بسته بندی میوه و سبزیجات :

 محصول توليدي مورد بررسی در این طرح سورتینگ و بسته بندی میوه می باشد. به طور کلی هدف از سورتینگ میوه دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت می باشد. به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سیزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد. از ویژگی های بسته بندی مناسب میوه عدم استفاده از مواد مضر و شیمیایی در ساختار بسته بندی ، سهولت فریز کردن و نگهداری در سردخانه ، قابلیت حمل و نقل مناسب ، پاسخگویی به نیازهای نهایی بازار به طوری که در وزن ها و بسته های مختلف که همه سلیقه ها را در بر بگیرد ، استحکام فیزیکی مناسب بسته بندی به خصوص در صورت سورتینگ صادراتی میوه و سبزیجات ، پالت سازی و جایگذاری صحیح کارتن ها درون پالت همچنین بسته بندی باید به گونه ای باشد که درون بسته و محصول سورتینگ شده کاملا مشخص باشد.

 مراحل انجام فرآیند تولید :

مراحل انجام فرآیند تولید  طرح سورتینگ میوه  به صورت ترکیبی از سیستم اتوماتیک و نیروی انسانی انجام می پذیرد. در ابتدا سبد های میوه های چیده شده از باغات توسط اوپراتور به حوضچه شستشوی با پمپ سیرکولایسون انتقال می یابند و با استفاده از نقاله پارویی میوه های غوطه ور به جلو حرکت می کنند. و در این مرحله شستشوی و ضد عفونی می گردند. البته قابل ذکر است این مرحله بسته به نوع میوه ورودی به دستگاه داشته و ممکن است برای برخی از میوه ها انجام نپذیرد سپس میوه ها به وسیله نقاله زنجیره ای بر روی کاپ های قرار گیری میوه به صورت اتوماتیک قرار گرفته و هر کاپ با توجه به وزن میوه در امتداد دستگاه میوه را در محفظه مخصوص خود تخلیه می نماید و در کنار دستگاه اوپراتورهای تولید میوه های درجه بندی شده بر حسب وزن را در دورن کارتن و یا بسته های مورد نظر جمع آوری کرده و روی کانوایر فوقانی دستگاه جهت جمع آوری در پایان خط تولید و انتقال به مرحله بعدی قرار می دهند. در برخی از خطوط تولید پیشرفته ممکن است این بخش  طرح شامل دستگاه اسکنر کامپیوتری میوه نیز شده که با استفاده از اشعه مخصوص دورن میوه مورد بررسی قرار گرفته تا در صورت وجود خرابی در بخشی از میوه آن میوه از بقیه محصول جدا شود تا به کاربردهای دیگر نظیر مربا سازی یا مارمالاد سازی برسد. در انتهای خط کارتن های میوه توسط اوپراتور به صورت بلوکی چیده شده و با استفاده از لیفتراک یا جک پالت به دستگاه پالتایز انتقال یافته تا در این قسمت پالت تسمه کشی و زوار بندی گردد. اصولا با توجه به هزینه های بالای بسته بندی مقرون به صرفه می باشد که بخش کارتن سازی یا حداقل فرمدهی کارتن در داخل کارخانه در انتهای خط صورت پذیرد.

 ماشین آلات  سورتینگ و بسته بندی میوه و سیزیجات :

ماشين آلات اصلی این  طرح خطوط سورتینگ و درجه بندی میوه های کروی (شامل سیب ،  شلیل ، هلو  و .... ) ، دستگاه سورتینگ و درجه بندی میوه های کشیده و بیضی (شامل خیار و گلابی) ، و دستگاه توری کن پیاز و سیب زمینی و میوه های خاص می باشد که از شرکت های  اروپایی و برخی از سازندگانی داخلی قابل تهیه می باشد.

               

  طرح تولید چیپس میوه:

 توصیه پزشکان به خوردن میوه جات و سبزیجات، شاید یکی از کلیشه ای ترین و تکراری ترین توصیه هایی باشد که بشر در طول زندگی خود با آن روبه رو است. اما با وجود همه این توصیه ها و علم به اهمیت ویتامینهای موجود در میوه جات آیا همه ما به اندازه کافی از این محصولات بهره مند میشویم؟ آیا در طول روز ویتامینهای لازم را به بدن خود از طریق خوردن این میوه ها و سبزیجات می رسانیم؟ دلایل و شاید توجیه های مختلفی وجود دارد که باعث میشود انسان در طول روز ویتامینهای لازم در میوه جات برای بدن خود را تامین نکند. یکی از مهمترین این دلایل سختی یا عدم سهولت لازم برای خوردن میوه در هر زمان و هر مکانی است. به علاوه فساد پذیری بالای انواع میوه جات و سبزیجات در دماهای متوسط و بالا، یکی دیگر از این دلایل است. همچنین به دلیل شرایط اقلیمی متفاوتی که در کره زمین وجود دارد، در برخی مناطق و کشورها بسیاری میوه ها و سبزیجات قابلیت کشت ندارند و دسترسی مردم این مناطق به میوه ها اغلب از طریق واردات است که هزینه بالای حمل ونقل میوه جات و سبزیجات تازه و محدود بودن زمان نگهداری آنها موجب شده تا بشر فکر تازه ای برای مصرف این محصولات داشته باشد. محصولی که این روزها با عنوان چیپس میوه یا میوه های خشک از آن یاد میشود در واقع حلال مشکلاتی است که پیشتر از این ذکر شد. از طرفی میوه خشک یا چیپس میوه جایگزینی مناسب برای تنقلات ناسالم مانند انواع چیپس و پفک برای کودکان است ، همچنین این محصول برای افراد دیابتی که از مصرف میوه های شیرین به جهت قند بالا منع شده اند و حتی برای برخی افراد که خوردن میوه ها برای سیستم گوارششان مشکل ایجاد میکند، بهترین راه چاره است.

توزیع نامناسب صنایع غذایی و انواع محصولات كشاورزی و فصلی و منطقه ای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان از دلایل عمده دیگر برای خشك كردن میوه هاست که صادرات در این حوزه را رونق فراوانی بخشیده است. چیپس میوه ها در مورد انواعی صورت میگیرد كه بخش خوراكی آنها پس از رسیدن به طور طبیعی رطوبت فراوانی دارد و بخش اعظم این رطوبت با خشك كردن به شیوه های گوناگون برای افزایش عمر نگهداری آنها انجام میشود. به طور كلی خشك كردن میوه ها، یكی از روشهای جلوگیری از فساد میكروبی آنها به شمار می آید. در این روش در اثر كاهش میزان رطوبت میوه، امكان فساد میكروبی و سرعت واكنشهای مضر دیگر به میزان زیادی كم میشود. خشك كردن علاوه بر اینكه اثر نـگـه دارنـدگی روی محـصـول دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری كاهش می دهد در نتیجه از هزینه های حمل ونقل و ذخیره سازی میكاهد.

با وجود همه مزایایی که درخصوص چیپس میوه گفته شد به علاوه تنوع محصولات باغی در کشور میتوان سرمایه گذاری در این عرصه را رو به پیشرفت دانست و امیدوار بود که با معرفی هرچه بهتر این محصول موجب افزایش مصرف در داخل کشور و همچنین با تولید باکیفیت تر و بسته بندیهای متنوع و رقابتی، وارد گردونه صادرات در جهان شد و این محصول را با برند ایرانی به دنیا معرفی کرد. میوه های خشك علاوه بر اینكه غنی از فیبر، انواع ویتامینها، سدیم، پتاسیم و دیگر املاح مورد نیاز بدن انسان هستند موجب بهبود فرآیند متابولیسم و در نتیجه جذب عناصر ارزشمند در بدن میشوند. از این رو فراهم آوردن زمینه برای شناسایی ارزش غذایی و تشویق مردم به استفاده از این دسته تنقلات میتواند سرمایه گذاری در این عرصه را هرچه بیشتر سودآور کند. برخی کشورهای موفق در این عرصه مانند آفریقای جنوبی، تركیه و آرژانتین سالانه میلیاردها دلار ارز را از طریق فروش و صادرات همین محصول وارد سبد اقتصادی کشور خود میکنند. البته ایران هم در تولید و صادرات برخی از این محصولات خشک مانند کشمش، آلو، قیسی و چیپس زردآلو موفق عمل کرده اما چیپس میوههایی همچون کیوی، سیب، هلو ،شلیل ، گلابی، و .... همچنان پتانسیل های بالقوه بسیاری برای سرمایه گذاری درخود دارد.

به دلیل اینکه تولید چیپس میوه در ایران یک کار بکر و تقریبا نوپاست، سودآوری بالا و ریسک پایینی در این عرصه وجود دارد.  این محصول در بسیاری کشورهای دنیا تولید میشود اما به جرات میتوان گفت هیچ میوه خشکی در جهان با کیفیت و طعم و مزه و تنوع میوه ایران وجود ندارد و بسیاری از کشورهای دنیا تشنه این محصول ایرانی هستند. 

روش تولید چیپس میوه :

روش تولید چیپس میوه جات به روش صنعتی به شرح زیر می باشد : در ابتدا حمل ميوه از تخليه يا بارانداز يا سردخانه به خط توليد پس از ورود میوه ها به کارخانه سپس میوه حمل شده به کارخانه  مورد بازرسي قرار گرفته تا ضایعات مواد جدا شود. در مرحله بعد میوه ها مورد بازبيني پيش از شست وشو قرار می گیرند. پس از شست وشو و گندزدايي میوه ها توسط دستگاه آبكشي شده و مورد بازرسي پس از شست وشو قرار می گیرند. پس از طی مراحل بازرسی و شستشو میوه ها پوست گيري و قسمت هایی که مورد نیاز نیست جدا شده و میوه ها خرد می شوند در مرحله بعد عملیات غيرفعال كردن آنزيم (بلانچينگ) انجام می شود و نهایتا میوه آماده شده وارد خشک کن شده و خشک می گردد و توسط دستگاه های بسته بندی اتومایتک بسته بندی و روانه بازار می گردند.

ماشین آلات تولید چیپس میوه طرح توجیهی :

ماشین آلات این طرح دارای پیچیدگی خاصی نبوده و در داخل کشور قابل تهیه می باشد از جمله ماشین آلات خط تولید چیپس میوه شامل خط خشک کن میوه با قابلیت خشک نمودن انواع میوه ، خط شستوشو و خشک کن میوه با قابلیت شستوشوی اتومایتک و اسلایس میوه و در نهایت خشک نمودن میوه می باشد. سایر ماشین آلات تولید میوه خشک دستگاه سورتینگ میوه ، وان های استیل جهت جابجایی ، میز های استیل کار ، دستگاه بلانچر ، نوار استیل آبگیر و... می باشد.

 برخی از تجهیزات مورد نیاز : 

  • ماشین آلات  شست و شو 
  • ماشین آلات  تمیز کاری و لایه برداری 
  • دستگاه برش
  • دستگاه بلانچ (برای حفاظت رنگ)
  • دستگاه آبگیری
  • ماشین آلات خشک کن
  • دستگاه طعم دهنده 
  • ماشین آلات  بسته بندی

                                            

 طرح تولید پودر سیر ، پیاز ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، هویج :

در فرایند خشک کردن اصلی ترین عواملی که اثر گذار در کیفیت محصول خشک شده محسوب می گردند زمان و درجه حرارت خشک کردن می باشد چرا که تحت شرایط خشک کردن در دما و زمان بالاتر ، بسیاری از مواد مغذی سبزی مانند ویتامین ها ، پروتئین ها ، مواد معدنی ، رنگدانه ها ، عطر و طعم از بین می رود . در این طرح به دلیل استفاده از روش خشک کردن با هوای داغ ، پیاز ، سیر و سیب زمینی خشک شده دارای درجه مرغوبیت بالا بوده و تفاوت اندکی با نوع تازه آن خواهد داشت که از این موضوع می توان به عنوان یک مزیت بزرگ برای محصول طرح حاضر یاد کرد . از طرف دیگر برگهای سیب زمینی ، پیاز و سیر بسیار کوچک هستند و این امر سبب می گردد در سایر روشهای خشک کردن به دلیل کارامله شدن قند محتوی آن ، محصول خشک شده به رنگ قهوه ای مبدل گردد که این امر نه تنها سبب ایجاد ظاهر نامطلوب برای آن میشود بلکه سبب تغییر مزه محصولات می گردد. محصولات پودر سیر و پیاز مورد مطالعه طرح مواد غذایی هستند که بعنوان چاشنی ، کمک پخت ، طعم دهنده ، جذب کننده برخی آنزیم های ناخواسته گوشت و موارد دیگر کاربرد دارد.

 محل های پیشنهادی طرح :

بر اساس مطالعات آمایش استان، شهرستانهای بیله سوار و  پارس آباد  برای احداث مجتمع صنایع غذایی انتخاب شده است.

  • مواد اولیه، کمکی و مصرفی :

مواد اولیه شامل میوه، سبزی و ملزومات بسته بندی  میباشد.

  • برنامه فروش و بازار هدف_داخلی- خارجی :

بازار هدف طرح در ابتدا تامین نیاز داخل در بخش و سپس در صورت تولید مازاد مصرف داخل به کشور عراق و همسایه های غربی ایران صادر خواهد شد .

ظرفیت اسمی و عملی سالانه  ظرفیت اسمی:

ظرفیت اسمی عبارتست از قابلیت تولید در شرایط ایده آل. این ظرفیت اغلب توسط سازندگان ماشین آلات ثبت شده است و بر اصول طراحی و مهندسی استوار میباشد .                                                                          

 ظرفیت عملی :

ظرفیت عملی حداکثر ظرفیت قابل دسترسی در شرایط عادی کار بوده که به طور معمول به صورت درصدی راندمان یا بازدهی از ظرفیت اسمی درنظر گرفته میشود. با توجه به اینکه ماشین آلات امکان تولید با 100% ظرفیت را ندارند، لذا با درنظر گرفتن زمانی جهت تعمیر، نگهداری، خرابی و... راندمان ماشین آلات 80% در نظر گرفته شده است.