صنایع غذائی آریانا  ، مقدم بازدیدکنندگان عزیز را گرامی می دارد.

تولید و بسته بندی انواع ترشی / شوری / خیارشور

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

تولید و بسته بندی انواع ترشی / شوری / خیارشور

 

ترشي و خيارشور جزء محصولات غذايي که داراي استاندارهاي سخت خوراکي در اروپا و آمريکا نمي باشد، و لذا پيشنهاد مي شود ، و با توجه به شرايط صادرات آسان و تعرفه اي گمرکي و هزينه حمل ونقل در ابتدا صادرات به کشورهايي که شرايط واردات آسان تري دارند مد نظر قرارگيرد . همچنين شايان ذکر است مصرف کنندگان اين محصول کشوره اي آسياي ميانه ، خليج فارس و اروپايشرقي و تا حدي اروپاي غربي مي باشند.

 

موارد مصرف و کاربرد ترشیجات و خیارشور معمولا همراه با غذا مورد مصرف قرارمی گیرد . خیارشور حالت چاشنی داشته و به صورت زیادي در تهیه غذا هاي سبک و ساندویچ به کاربرده می شود.ترشیجات بیشترحالت سنتی خود را حفظ نموده اند و بیشترهمراه غذاهاي سنتی مورد مصرف قرار می گیرند.کالاهاي جايگزين و تجزيه و تحليل اثرات آن برمصرف انواع ترشی از موادي چون شور ها و ماست و سبزیجات ساده می توان به عنوان جایگزین مناسبی براي ترشیجات و خیارشور نام برد.

 

اهميت استراتژيک تولید انواع ترشی و شوری دردنياي امروز اين كالا بدليل استفاده محصولات كشاورزي به عنوان مواداوليه و در حقيقت ايجاد ارزش افزوده براي كالاهاي كشاورزي و ايجاد اشتغال مناسب براي كشورهايي كه داراي محصولات كشاورزي با قيمت و كيفيت مناسب بسيار مطلوب مي باشد.همچنين بدليل تغيير بافت سنتي خانواده ها در كشورهاي در حال تو سعه مصرف ترشيجات وخيارشور توليد شده به صورت صنعتي در حال گسترش بوده و بسياري از كشورها سعي در گسترش اينگونه محصولات بجاي غذاي سنتزي درحال گسترش دارند.

 

کشورهاي عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول

 

فرآیند تولید ترشی و خیار شور: ماشین آلات اصلی تولید انواع ترشی، شوری وخیار شوردستگاه شستشوی تونلی پليتی جهت صيفی جات وسبزيجات ، دستگاه سورتينگ خیار ، وان استيل چرخ دار استنلس استيل اتوکلاو،  ميز کارپرکن آب نمک ، دیگ پخت استنلس استیل ، تانک آب نمک با پمپ ، استنلس استيل ، شيشه شوی اتوماتيک سه مرحله ای ( سرد ، آبگرم ، استريل با بخار )دستگاه باندرول ايمنی شيشه ، دستگاه درب بندی ، نوار نقاله ۲ متري ، دیگ فرمولاسین دو جداره با بخار ۲۵۰ لیتری ، خرد کن رنده جهت ضايعات محصول صيفی ، پرکن ترشیجات ، خرد کن مواد اوليه ترشيجات و صيفی جات ، دستگاه شرینگ پک ، دستگاه لیبل زن ،  نوارنقاله های انتقال بین دستگاه،  جت پرینتر ، دیگ بخار یک تن و… ؛ فرآیند تولید خیارشور و ترشیجات بدلیل اشتراکات و شرایط تولید مشابه می توانند در یک واحد صنعتی تولید شوند .

 

در اینجا ابتدا به بررسی فرآیند تولید خیارشور وسپس ترشی می پردازیم :

 

خیارشور :

 

 توزین خیار قبل از تخلیه و تحویل بار: در کارخانجات موادغذایی که مواد اولیه آن ها میوه است میوه را به وسیله باسکول توزین کرده وسپس تخلیه می نمایند.

 

شستشو وتمیز کردن اولیه: منظور از تمیز کردن پاك نمودن خیار از هرگونه آلودگی خارجی می باشد.بدین منظور می توان روش غوطه ورسازي خیار در آب استفاده نمود.

 

درجه بندي : این مرحله در تولید خیارشور که میوه به صورت کامل مورد استفاده قرار می گیرد بسیار اهمیت دارد . درجه بندي را می توان بر اساس معیارهایی که ارائه می شود انجام داد << شکل و اندازه،  رسیده و تازه بودن، بافت، مزه و عطر ، عیوب ظاهري، رنگ به استثناي مورد اول که بوسیله دستگاه انجام نمی گردد در بقیه موارد مجبور به استفاده از نیروي انسانی (به کمک تشخیص با چشم) می باشیم.

 

جداسازي قسمت هاي زائد: این کار بلا فاصله پس ازشستشو انجام می گیرد .

 

دم گیري : پس از طی مراحل بالا دستگاه را وارد دستگاه دمگیر می کنند تا دم آن جداشود. این عمل می تواند به صورت دستی نیز انجام گردد.

 

شستشو وتمیز کردن: در این قسمت پس از دم گیري این بار خیار را بوسیله اسپري آب با فشار بالا شستشو می نمایند.قراردادن خیارها در شیشه : پس از آماده کردن خیارها آن هارا بوسیله دستگاه و یا به صورت دستی در شیشه ها قرار میدهیم.

 

 آماده کردن محلول آب نمک: محلول آب نمک شامل<< ۷% - %۱۰>> حجمی سرکه  و %4-%3  حجمی نمک می باشد پس از تهیه محلول آن را وارد دیگ دوجداره می نماییم و تا دماي ۹۵درجه سانتیگراد گرم می نماییم.

 

اضافه کردن آب نمک: پس از تهیه آب نمک آن را بوسیله دستگاه پرکن آب نمک به شیشه های خیار شور اضافه می کنیم.

 

پاستوریزاسیون: برای ماندگاری بیشتر  آنها را وارد دستگاه پاستوریزاسیون مینماییم.

 

دستگاه دربندي تک هد و چند هد: در این دستگاه یک مخزن وجود دارد که درب ها در آن ریخته می شود و به تدریج براي دربندي مورد استفاده قرار می گیرند این دستگاه داراي هدهاي چرخنده است که با چرخش خود باعث دربندي شیشه ها می شوند

 

دستگاه اتیکت چسبان خطی(لیبل زن خطی): در این دستگاه شیشه ها ازسمت چپ وارد و پس از اتیکت چسبانی از سمت راست خارج می شوند .دراین دستگاه بر اثر برخورد شیشه با دستگاه و چرخش آن لیبل ها به شیشه می چسبند.

 

دستگاه شرینگ پک: در این دستگاه شیشه هاي خیارشور را که دربندي و اتیکت زنی شده اند شرینگ می کند.این عمل دربسته هاي ۲۰ تایی و ۱۲ تایی معمولا انجام می شوند.این عمل بوسیله کارگر نیز قابل انجام می باشد.

 

 

ترشی : از قرار گرفتن مخلوط سبزي ها و بعضی میوه ها در محلول مناسب آماده شده و از سرکه،  ترشی تهیه می شود. ترشی داراي انواع بسیار گوناگونی است که در اینجا فرآیند صنعتی تولیدت رشی در ادامه توضیح داده شده است.

 

توزین مواد اولیه قبل از تخلیه و تحویل بار: در کارخانجات مواد غذایی که مواد اولیه آنها میوه وسبزیجات است میوه وسبزیجات را به وسیله باسکول توزین کرده وسپس تخلیه می نمایند.

 

شستشو وتمیز کردن اولیه: منظور از تمیز کردن پاك نمودن میوه وسبزیجات از هرگونه آلودگی خارجی می باشد.بدین منظور می توان از روش غوطه ورسازي سبزیجات در آب استفاده نمود.

 

درجه بندي : این مرحله در تولید ترشی که به صورت خردشده تهیه می گردد اهمیت چندانی ندارد . درجه بندي را میتوان بر اساس معیارهایی که ارائه می شود انجام داد ::: شکل و اندازه:: رسیده وتازه بودن:: بافت به استثناي مورد اول که بوسیله دستگاه انجام می گردد در به استثناي مورد اول که بوسیله دستگاه انجام می گردد در بقیه موارد مجبور به استفاده از نیروي انسانی (به کمک تشخیص با چشم) می باشیم.

 

جداسازي قسمت هاي زائد :  این کار بلا فاصله پس ازشستشو انجام می گیرد.

 

پوستگیري : در تولید ترشیجات در مقیاس هاي کوچک پوستگیري را اغلب به صورت دستی انجام می دهند اما درتولیدي هاي بزرگ از دستگاهی استفاده می شود که با ایجاد چرخش در محصول در داخل استوانه پوست آن را جدا مینماید.

 

خرد کردن : در این دستگاه که به صورت پیوسته کار می کند ، سبزیجات از قسمت بالاي دستگاه وارد و در اثر چرخش چاقوهاي تیز که حول محور نصب شده اند سبزیجات را خرد می کنند شایان ذکر است که دستگاهی نیز براي تیز کردنچاقوها می تواند مورد استفاده قرار گیرد.قبل از ورود سبزیجات به دستگاه حتما باید از آهنربایی جهت جذب قطعات آهنی و پیچ و مهره هاي احتمالی موجود درسبزیجات استفاده نمود تا از رسیدن آسیب هاي جدي به دستگاه پیشگیري گردد.

 

 آماده کردن محلول سرکه: سرکه را به همراه << %۲-%۳  >> نمک ، مخلوط شده و به دستگاه پرکن منتقل میگردد.

 

قراردادن سبزیجات خرد در شیشه بوسیله دستگاه پرکن: پس از آماده کردن سبزیجات آن ها را به بوسیله دستگاه پرکن در شیشه ها قرار می دهیم.

 

پاستوریزاسیون: براي ماندگاري بیشتر ، وارد دستگاه می کنیم.

 

دستگاه دربندي تک هد و چند هد: در این دستگاه یک مخزن وجود دارد که درب ها در آن ریخته می شود و به تدریج براي دربندي مورد استفاده قرار می گیرند این دستگاه داراي هدهاي چرخنده است که با چرخش خود باعث دربندي شیشه ها می شوند

 

دستگاه اتیکت چسبان خطی(لیبل زن خطی): در این دستگاه شیشه ها ازسمت چپ وارد و پس از اتیکت چسبانی از سمت راست خارج می شوند .دراین دستگاه بر اثر برخورد شیشه با دستگاه و چرخش آن لیبل ها به شیشه می چسبند.

 

دستگاه شرینگ پک: در این دستگاه شیشه هاي ترشی را که دربندي و اتیکت زنی شده اند شرینگ می کند.این عمل دربسته هاي ۲۰ تایی و ۱۲ تایی معمولا انجام می شوند.این عمل بوسیله کارگر نیز قابل انجام می باشد.